2016. szeptember 28., szerda

13. Eurasian Grassland Conference (EGC) Segesváron

 

A hétvégén ért véget a 2016. szeptember 20-24 között idén Segesváron (Sighişoara) megrendezett európai szárazgyepes konferencia - idén megújult tartalommal és névvel. A konferencia mottója idén szabad fordításban a "természetközeli állapotú gyepek kezelése és megőrzése: elmélettől a gyakorlatig" A  konferencián közel száz résztvevő mutatta be eredményeit 4 szekcióban. A konferencián ebben az évben a szokásos szekciók mellett több szakmai tréning is helyet kapott, melyek a konferencia hivatalos megnyitása előtti napon kerültek megrendezésre. A szakmai tréningek közül a tudományos cikkírás kurzust én tartottam, kevés de annál lelkesebb kollégák részvételével. Az EDGG anyaszervezete az IAVS (Interbational Association of Vegetation Science) idén mintegy 3300 Euróval támogatta fiatal illetve gazdasági nehézségekkel küzdő országok kutatóinak részvételét a konferencián.

A konferencián összesen 11 előadással és poszterrel vettünk részt. A prezentációk címei és szerzőlistája az alábbiakban megtalálható. A konferencia teljes programja itt található.

Török P. et al.: The effectiveness of passive restoration in vegetation recovery of calcareous sand grassland (előadás)

Tóth E. et al.: Selection of livestock type is more important than just setting grazing intensity in short-grass steppic grasslands (előadás)

Deák B. et al.: Effects of local environmental factors on the species composition of loess grassland fragments - A case study on isolated kurgans (előadás)

Tóthmérész B. et al.: Increasing biodiversity of restored grasslands using establishment gaps (előadás)

Valkó O. et al.: Supporting biodiversity by prescribed burning in alkaline grasslands – a multi-taxa study (előadás)

Kelemen A. et al.: The effect of common milkweed (Asclepias syriaca) on the native sandy flora. Is it a neutral alien or a noxious invader? (előadás)

Sonkoly J. et al.: A new aspect of grassland vegetation dynamics: The presence of cyanobacterium colonies can affect establishment success of plants (előadás)

Kiss R. et al.: Seed banks of Central-European grasslands (overview) (poszter)

Radócz et al.: Restoration projects supporting biodiversity of kurgans in the Hortobágy National Park (poszter)

D. Nagy D. et al.: Effects of prescribed burning on arthropods. (poszter)

Tóth K. et al.: Seed dispersal potential and notes on the diet of the endangered Lesser White-fronted Goose (poszter).

A konferencia igen magas színvonalon szervezett esemény volt, csak alátámasztásképpen néhány oldott hangulatú fénykép a konferenciához kapcsolódó kirándulásokról és evés-ivásról látható az alábbiakban.


Jürgen Dengler, ahogy ritkán látni...(mellette Steve Venn és persze a pálinka :-))


Csoportkép terepen (Álló sor balról jobbra: Valkó Orsolya, Deák Balázs, Kiss Réka, Tóthmérész Béla, Tóth Katalin, Ülő sor balról jobbra: Török Péter, Sonkoly Judit, Radócz Szilvia, Tóth Edina és Kelemen András)

 
Tátorján magonc


 

Az esti parti előtt még mindenki vidám és kipihent :-) (Mike Vrahnakis, Liliana Gherghiceanu és Didem Ambarli - a vidámság persze kitartott és fokozódott...)

 

Hogy mik vannak egy erődtemplom falán? (Nekem algáknak tűnnek ...)


 

Nehogy már gyalogolni kelljen :-)...

 

És végül egy tájkép a szász régióból

A konferencián minden évben díjazzák a 35 év alatti fiatal szerzőket a legjobb előadás és poszter kategóriákban. Idén a Pelagic Publishing és a Wiley ajánlott fel értékes könyveket és könyvutalványokat. Az idei év nagy (kiütéses) magyar sikert hozott.



 Radócz Szilvia (balra) és Valkó Orsolya a díjat igazoló oklevelekkel

Az előadás kategóriában Tölgyesi Csaba a szegedi egyetem kutatója, első helyezést, Valkó Orsolya a Debreceni Egyetem kutatója pedig második helyezést szerzett. A poszter kategórában az első helyezést Radócz Szilvia a Debreceni Egyetem a második helyezést Balázsi Ágnes a Sapientia Magyar Egyetem hallgatója szerezte meg. Gratulálok a helyezésekhez!

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése