2014. március 26., szerda

Német-magyar együttműködés őshonos fajokból álló magkeverékek előállítására


Az Debreceni Egyetem Ökológiai Tanszéke és a Bernburgi Hochschule Anhalt kutatóinak együttműködésével a DBU (Deutsche Bundestiftung Umwelt) támogatása mellett az elkövetkezendő 18 hónapban valósul meg a "Large-scale grassland restoration: the use of establishment windows and high diversity seeding by the knowledge transfer of regional seed propagation to Hungary" című ProSeed rövidítésű projekt. A projekt keretében a német kutatók és magtermesztők a Németországban kiválóan működő regionális magkeverék előállításával és alkalmazásával szerzett tapasztalataikat adják át a magyar kutatóknak. A projekt célja a tudástranszfer mellett lösz és szikes gyepi kísérő fajok szaporítási lehetőségeinek tanulmányozása valamint az ennek során előállított magkeverékek kísérletes vetése fajszegény gyepek fajgazdagságának növelése érdekében.




Egy korábbi blogbejegyzésemben már beszámoltam a tavaly ősszel elkezdett a pályázathoz kapcsolódó kísérletről. A kolonizációs ablakokban történt mintegy 100 kg/ha vetőmagnormával történt vetés a kedvező időjárási viszonyoknak köszönhetően kiválóan sikerült. 



Megállapíthattuk, hogy az elvetett 35 fajból számos már a többnyire enyhe tél folyamán kicsírázott és sikeresen megtelepedett. Az elevett fajok a következőek voltak: Achillea collina, Aegilops cylindrica, Agrimonia eupatoria, Agropyron cristatum, Allium scorodoprasum, Aster tripolium subsp. pannonicus, Atriplex litorale, Atriplex tatarica, Bunias orientale, Bupleurum tenuissimum, Carthamus lanatus, Centaurea pannonica, Centaurea sadleriana, Centaurea solstitialis, Coronilla varia, Dianthus pontederae, Falcaria vulgaris, Filipendula vulgaris, Galium verum, Hypericum perforatum, Lathyrus hirsutus, Lathyrus tuberosus, Lotus corniculatus, Melandrium viscosum, Plantago media, Podospermum canum, Potentilla argentea, Rapistrum perenne, Salvia verticillata, Scabiosa ochroleuca, Silene vulgaris, Trifolium angulatum, Trifolium campestre, Trifolium retusum, és Trifolium striatum. Természetesen a pontos arányok és a sikeresség értékelése majd a későbbiekben, a nyár eleji felmérések során válik értékelhetővé.


Egyes területeken igen intenzív vaddisznó-túrás szerencsére a kolonizációs ablakokat többnyire nem érintette. A károkozás mellett a kísérlet szempontjából pozitív fejlemény, hogy a disznótúrások számos új ablakot nyitottak a gyepben, melyekbe a későbbiekben remélhetőleg az elkerített területeken magot érlelő és szóró vetett fajok be tudnak települni.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése